Recept
För några år sedan tog jag och min familj steget och flyttade från Uppsala till en liten gård här i Ockelbo. En livsstilsförändring i positiv bemärkelse med en gemensam dröm om att få bo på landet. Nära vatten, naturens lugn och inverkan. Kanske ha djur och odla eget.
Nu bor vi här. Jag, min man, våra två barn. Ett gäng hundar, en katt och höns. Nya upptäckter, bekantskaper och med ett fint välkomnande.
Jag gillar att laga mat ute. Gärna året runt. Det är underbart att samla familj och vänner kring en eld nere vid sjön. Och matupplevelsen blir ett sätt att mötas på, ett härligt socialt sammanhang.
Våra stunder kring matbordet med små barn är relativt korta men jag vill gärna inspirera mina barn att sitta tillsammans och samtala en stund redan nu.
Då passar uteaktivitet i kombination med mat perfekt för detta ändamål. Att spendera tid i naturen har dessutom en gynnsam effekt på kroppens stressnivåer då naturen är en viktig resurs för mental återhämtning, balans och ökar vår prestation.
Jag möter också ofta föräldrar som menar att deras barn inte äter grönsaker men genom att lägga fram dom vid servering blir det enklare att våga prova.
Plockmat är också särskilt bra att servera till skeptiska barn. Jag vill verkligen uppmuntra till att våga prova lägga fram varierande tillbehör och vet ni, ge inte upp! Det krävs åtskilliga gånger till att introducera grönsaker för att barn ska acceptera nya smaker.
Recept på pizzabullar
Här kommer ett härligt recept där du bakar pizza på ett nytt och enkelt sätt. Detta är den perfekta utflyktsmaten eller som ett mättande mellanmål?
Pizzabullar kan ätas både kalla och varma. Jag värmer de gärna i ett smörgåsjärn över öppen eld.
Mat som är enkel att ta med står överst på min lista, lätt att packa och man slipper bestick.Jag tycker också att de fungerar bra att servera på en buffé eller till en härlig sallad.
Dessa pizzabullar är glutenfria och fyllningen går att variera i oändlighet.
Ett tips är att göra en dubbel sats och frysa in.
Glutenfria Pizzabullar (1 plåt)
Ingredienser pizzabotten:
4 ägg
100 gram naturell färskost
1,5 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
5 dl riven ost
Topping
60 gram rökt skinka
150 gram riven ost
1 dl tomatsås
Pizzakrydda
Recept på Äppelglögg
Äppelglögg ~ har ni provat att göra egen alkoholfri glögg?
Här är mitt superenkla glöggrecept som är friskt och passar perfekt i vintertid.
Ta önskad mängd äppelmust och rör ner klassiska glöggkryddor. Här hemma hos mig har vi det på lösvikt. Så gott!
Jag värmer upp musten och glöggkryddorna för att sedan avsluta med att skiva ner färsk apelsin i vätskan. En ljuvlig doft sprider sig i köket.
Enkelt & försvinnande gott.
För att göra detta ännu lite speciallt har jag äppelmust som jag lät musta för några år sedan. Flaskorna förvarar jag i jordkällaren och använder med omsorg. Det blir andaktsfullt att ta fram en flaska och värma glögg på.
Gör gärna äppelmust på sommarens äpplen och förvara svalt så har du en härlig dryck till årets alla tider. Det är perfekt att värma på äppelglöggen på ett stormkök och dricka istället för varm choklad.
Äppelglögg
Ingredienser
2 x 75 cl äppelmust
1 påse glöggkryddor
Jag gör glöggkryddor av 2 bitar kanelstång, 10 kryddnejlikor, 1 tsk kardemumma, 2-3 bitar pomerans och 1 stjärnanis.
Att bo här gör att vi har lokala råvaror nära till hands. I detta recept bidrar Ersk-Ols Gård med högrevskött som blir en härlig Pulled Beef. Sven-Arne Eriksson och hans son David driver gården tillsammans. De säljer kravmärkt och ekologiskt nötkött. Väl värt ett besök!
Och det känns i luften att årstiden skiftar. Nu tycker jag att mustig mat passar så bra.
Pulled Beef är långstekt högrev eller annat nötkött som dras isär till servering. Köttet kan lagas på flera olika vis och med olika kryddningar. Dessutom blir det massor med mat över till rester eller matlådan. Prova gärna att göra en egen coleslaw att servera till. Blir en fin variation som fredagens tacotillbehör.
Recept på pulled pork och bröd
Pulled Pork är en uppskattad maträtt som både barn och vuxna gillar. Här testade jag att servera bönor och guacamole till receptet, vilket roligt nog blev en hit.
Både brödet och Pulled Beefen kan med fördel tillagas inne i stekpanna och sedan värmas i ett stormkök.
Här har jag använt vår muurika. Som vanligt har jag använt svenska, ekologiska och närproducerade råvaror i min matlagning.
Pulled Pork
Högrev 2.5 kg ca
2 burkar krossade tomater
1 hel knippe vitlök, ca 7 st vilöksklyftor
2 st gula lökar
Hickorysås 5 msk eller efter smak och tycke
Salt, peppar, örtkrydda och oregano
Tillaga Pulled Beef
Gnid in rikligt av kryddorna i köttet och placera sedan högrevssteken i en gjutjärnsgryta. Häll över de krossade tomaterna, hickorysåsen, skivad lök och skalad vitlök.
Ställ in längst ner i ugnen på 125 grader i minst 6 timmar. Kika gärna till köttet någon gång ibland och häll tomatspadet över köttet. Detta är dock inte nödvändigt. Tomatsåsen i detta långkok ersätter jag med den klassiska tomatsalsan som finns att köpa i butik. Perfekt till tacos!
Guacamole
3 st avokado
¼ gul lök
1 stor vitlöksklyfta
½ tomat
2 msk matlagningsyoghurt
1 msk limesaft
1 kvist korriander
Salt och peppar efter smak
Tillaga Guacamole
Mixa allt i en matberedare eller med en stavmixer. Gör gärna guacamolen precis innan servering då det annars lätt bildas en brunaktig hinna från avokadon. Sedan är den klar för servering.
Recept på Stekpannebröd
Stekpannebröd är en väldig tacksam utflyktsmåltid. Det är roligt för barnen att göra degen och det går att fylla dem med massor av olika goda saker.
Vi gör ofta degen på plats i skogen och medan degen sväller tänder vi elden.
Då blir själva matlagningen också ett äventyr i sig för barnen. Jag tycker också om tanken att de får med sig ett naturligt förhållningssätt till vad maten innehåller.
Glutenfria Stekpannebröd 8 st
4 dl kallt vatten
30 g fiberhusk
150 g majsmjöl + lite majsmjöl till utbakningen
50 g rismjöl
1 tsk havssalt
1 tsk bakpulver
Tillaga Stekpannebröd
Rör ihop samtliga ingredienser och låt sedan degen svälla i 10 minuter. Dela upp degen i 9 bitar och kavla dem tunt, mjölat med majsmjöl.
Stek sedan bröden på hög värme i torr panna i några minuter på varje sida, tills bröden fått en fin lagom färg. Glutenfritt bröd är ganska ljusa. Stek dem inte för länge för då blir de alltför torra.
Var noga med att täcka dom direkt efter tillagning för att de inte ska torka ut.
Förslag på tillbehör till en härlig variant av fredagens taco
- Guacamole
- Majs, tomat, gurka och salladsblad
- Skivad banan
- Crème fraiche
- Riven ost
- Bönor
- Oliver